Girona

Villa CP

Stone ruin becomes eco-boutique hotel

YEAR

2013

LOCATION

Girona, Spain

ARCHITECT

公司Goversand Joana Ramalhete

SIZE

440 m2 + garden 1ha

Villa CP is a modern luxury boutique hotel in an old stone building. The breath taking setting and views of the Mediterranean inspired us to design a project that is both very integrated in its surroundings and yet strikingly modern. Aimed at guests who wish to relax in surroundings that are simultaneously luxurious and simple, surrounded by silence (only the sound of birds and bees breaks the peaceful atmosphere), this small hotel has been developed for design and architecture lovers, to be a sustainable getaway.

The contrast between old and new, which was the underlying concept for the architecture, returns in every little detail and the coherence of the design and the choice of materials such as wood, Corten steel, clay plaster and polished concrete has created a result that is minimalist yet warm. Sustainable systems were developed especially for this building, and apart from full-on water recycling, there is also a geothermal installation for Winter heating and Summer cooling.

别墅附近的赫罗纳
luxury villa Girona

Technical Data

Name:Villa CP

Location:Girona, Spain

Client:Private

Budget:Undisclosed

Surface area:440 m², garden 1 ha

Project design:January 2010 – September 2011

Construction:January 2011 – March 2013

Architects:公司Goversand Joana Ramalhete(ZEST Architecture)

Contractor:Construccions Edinou, SL

Landscping:公司Govers

Photography:Jesús Granada, Eugeni Pons, Elisenda Arnau

Graphic documentation:csgo竞猜的平台

An old stone-built ruin in a breath taking setting, surrounded by 25 hectares of oak forest with distant views of the Mediterranean sea. Local building regulations stipulate that the building had to be rebuilt as it once was, but the owners were seeking to create an eco experience for high end rentals.

Our work aimed to create a modern, luxury estate in an old stone envelope. We’ve opened the house up on all sides, letting the light flood in and bringing the views inside. The house sits on a steep incline and we’ve connected the house and garden on various levels.

When this was a farmhouse, traditionally the animals would have lived downstairs with the living spaces upstairs. We therefore chose to place the bedrooms on the lower level so they stay nice and cool in summer, and the living spaces on the first floor, to make best use of the views and to allow direct access to the newly created south facing part of the garden, with the swimming pool.

The design concept was to create a start contrast between the uneven old stone wall and the geometric new interventions, an effect heightened by the choice of materials. These were all chosen to integrate the house visually in its surroundings, and for their wabi-sabi, the way they become more beautiful over time.

The house is insulated to Passivhaus standards, using cork insulation produced from locally grown cork. These are set behind Claytec panels of clay and straw, making sure the old stone wall remains a breathable construction, while keeping the warmth in during winter and the heat out in summer. Natural Claytec plaster eliminates the need for paint, making the house an utterly non-chemical environment.

ZEST designed special sliding windows, which disappear into the wall when opened, so that the view towards the sea remains interrupted.A natural pool with a plant and gravel filter system provides an additional spectacular view from the living spaces year round, and an oasis for swimming.

The house has a geothermal installation for underfloor heating in winter and underfloor cooling in summer. There is a plan for a future hybrid installation for the houses energy, consisting of solar panels plus a small windmill, to take the house off the grid.

水是provided by a well and is therefore a limited resource. All water (including that from showers and loos) is therefore recycled through a reed bed, and used to irrigate the garden. The garden was designed by Co Govers to be a water wise garden, with species specifically suited to the Mediterranean climate, capable of withstanding drought. A large vegetable garden and orchard provides food year round for owners and guests.